Afkoelen knaagdieren en konijnen

De zomer komt weer langzaam om de hoek kijken. Wat voor ons gezellige dagen op het strand en in de avond een BBQ betekent, betekent voor onze knagers en konijnen dat ze het heel heet en benauwd kunnen krijgen. In dit artikel zal ik een aantal tips geven hoe jij je huisdier(en) het wat draaglijker kan maken tijdens een hete dag.

wk m.JPG(opvang hamster lekker in het lentezonnetje)

Creëer koelte in huis/tuin

Het is wat voor de hand liggend, maar zorg dat de plek waar je huisdier zich bevind zo koel mogelijk is. Als dit buiten is: zorg voor genoeg parasols. Als dit binnen is: houd de gordijnen open en zet de ramen open wanneer er geen zon op staat. Probeer de kooi van je dier -indien mogelijk- op de koelste plek in huis te zetten overdag (de badkamer is dit vaak). Heb je airco of een ventilator? Dat helpt natuurlijk ook, maar zorg dat je deze niet direct op het verblijf richt.

Afkoelen huisvesting

Je kan ook de kooi van jouw huisdier wat afkoelen zodat er koude plekjes ontstaan waar ze kunnen gaan liggen. Zorg altijd dat ze kunnen kiezen of ze in de warmte of kou willen liggen. De kooi verkoelen kan je doen door een ice-pod neer te leggen, dit is speciaal gemaakt voor in dierenverblijven. Het is niet schadelijk als ze er aan knagen. Een koelelement in een doek te wikkelen en dit in het verblijf leggen is ook een optie, maar dit is wel schadelijk als ze er aan knagen. Als je geen koelelementen hebt kan je ook bijvoorbeeld een tegeltje gebruiken in de kooi die een tijdje in de koelkast heeft gelegen of een flesje water uit de vriezer.

Afkoelen huisdier zelf

Ratten en cavia’s kan je een zwembadje (ondiep) geven op hete dagen met iets lekkers er in, zorg dat ze zelf de keuze hebben om in en uit te lopen, droog vooral cavia’s goed af na de waterpret! En let op: niet elke rat of cavia vindt water leuk, dwing ze daarom niet om het water in te gaan. Bij andere knaagdieren en konijnen raad ik dit ten strengste af, deze dieren zijn erg gevoelig voor verkoudheid en grote temperatuursverschillen, dit kan zelfs leiden tot de dood. Sommige mensen zullen het leuk vinden om een ijsblokje te geven aan hun dier (eventueel met groenten of fruit in de blokjes), let wel goed op en blijf bij je dier wanneer je zo’n ijsblokje geeft: een te groot temperatuurverschil kan erg schadelijk zijn.

Is jouw huisdier oververhit?

Heeft jouw huisdier het té heet, zodanig dat het de gezondheid kan aantasten? Ga niet zelf dokteren maar bel een dierenarts! Wikkel je dier NIET in een natte doek, hierdoor blijft de warmte juist hangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*