Ik ga vegan

‘Wat ga je?’

Een veganist is iemand die niet alleen is gestopt met het eten van vlees, maar er ook voor kiest om andere dierlijke producten uit te sluiten zoals honing, kaas, eieren, gelatine, etc. Hiervoor kunnen veel verschillende redenen zijn! Natuurlijk is er het dierenleed, de grondstoffen die we nodig hebben voor de gehele bio-industrie, de gezondheidsredenen.

Mijn verhaal

Sinds oktober ben ik vegetariër, het eten van vlees ging me steeds meer tegenstaan en op den duur vond ik het ook steeds viezer worden. Dat was dus een logische stap. Dit wilde ik ook al erg lang. De stap naar vegan is dus ook wel snel gegaan: maar zodra je je gaan inlezen, filmpjes gaat kijken en gaat opzoeken wat voor lekkere vegan producten er op de markt zijn word je in mijn geval gewoon ontzettend enthousiast. Bovenstaande redenen zijn bij mij eigenlijk allemaal van toepassing: hoe kan ik nu een opvang runnen en dieren oplappen en zorgen dat ze goed terecht komen, terwijl ik aan de andere kan gewoon kaas eet waardoor er een koe letterlijk uitgemolken word? Wist je trouwens dat er voor 1 hamburger 600 gallons (dat is 2271 liter) water nodig is? Daarnaast heb ik een aantal gezondheidsklachten waar ik nu niet verder op in ga, waar ik hopelijk snel verbetering in zal zien.

De kritiek

O ja, de kritiek, die zal er zeker zijn! Maar wat dat betreft ben ik gelukkig lekker ‘down to earth’: het is MIJN leven, met MIJN beslissingen! Wat een heerlijk leven toch 😉 Heb ook niet echt veel interesse in discussies, dat laat ik aan mijn lotgenoten over. En dat ik het mezelf misschien soms een beetje moeilijk zal maken (bijvoorbeeld met uit eten gaan), daar geef ik niks om, als ik daarmee het leven van een dier kan redden. Ik ben ook niet van plan me te gaan gedragen als een vegan-jehova, die ik al veel tegen ben gekomen op het internet: het is voor iedereen zijn of haar eigen beslissing! Natuurlijk ga ik er met liefde verder op in als iemand interesse heeft, maar als het in je zit komt het vroeg of laat wel. Het is me opgevallen dat veganisten erg slim zijn, ze denken veel na over allerlei aspecten.

Even zoeken..

Ja, het is toch wel een heel gedoe als je in de supermarkt staat en je hebt nog geen idee welke E-nummers je nu eigenlijk moet diskwalificeren. Gelukkig heb ik een aantal groepen op Facebook gevonden waar iedereen zijn nieuwe ‘bevindingen’ kwijt kan en waar je vragen kan stellen over producten. Mijn lijstje met ‘héé dit kan ook gewoon!’ zal vanzelf groter worden. Op het moment zou ik alleen wel het liefste een supermarkt binnenlopen waar alles vat vegan is groen oplicht met van die gekke opvallende pijltjes ernaartoe, zou makkelijk zijn.

Lekker eten!

Om eerlijk te zijn heb ik nog nooit met plezier in de keuken gestaan, tot mijn besluit! Zoals jullie kunnen zien ben ik gek op smoothies! Deze maakte ik eigenlijk altijd al, maar het blijft heerlijk. Daarnaast zie je natuurlijk veel groenten en fruit (ik eet ook veel noten), maar ook wat lekkere dingetjes: koekjes (mijn favoriet is geloof ik wel duidelijk: echt een aanrader, bij de AH in het bio-schap!), chips..  Wist je dat Oreo’s ook vegan zijn? Leuk!

Vond dit erg spannend om te typen, maar wilde er gewoon graag een blog aan wijden. Natuurlijk zal ik vast nog wel foutjes maken, en mocht ik later kippetjes in mijn tuin hebben zal ik waarschijnlijk wel gewoon eieren eten (al zijn er ook vegans die dat al niet zouden doen). Maar voorlopig ben ik erg blij met wat ik heb besloten.

3 Replies to “Ik ga vegan”

  1. Allright! Zelf ben ik sinds mijn 10e vegetariër (reken-reken- ok, 50 jaar inmiddels) en nooit 1 dag spijt van gehad. We eten ook heel vaak veganistisch. Vegan is echt hartstikke lekker, en je kunt je helemaal uitleven in het creatieve kookproces. YOU GO GIRL!

    • Wat een lieve reactie! Dank je wel! Ben er ook nog steeds helemaal blij mee. Ik voel me veel beter in mijn vel ook sinds ik dit besluit heb genomen. Vind het alleen soms nog wat lastig in de supermarkt, maar dat komt vast wel goed 😉

  2. In het begin moet je alle etiketten lezen, dat klopt. Op een gegeven moment zijn we ook alle E-nummers en suiker gaan bannen. Je eerste gedachte is dan: “jeetje, ik kan NIKS eten!” want echt overal zit (een vorm van) suiker in, maar dat is niet waar, er gaat een hele nieuwe wereld voor je open van lekker eten! En de gezondheidsvoordelen! De pillen voor hoge bloeddruk bijvoorbeeld konden hier het raam uit, dat is toch mooi meegenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*