Waar komt jouw dier vandaan?

Als het gaat om de aanschaf van een huisdier, zien de meeste nieuwe baasjes maar één enkele oplossing: de dierenwinkel. In dit artikel leg ik uit welke opties er nog meer zijn en waarom het beter is om geen dieren te kopen in een winkel.

Dierenwinkel

Eigenlijk best wel logisch als je niet beter weet: je wilt een nieuwe hamster en besluit daarvoor naar de winkel te gaan. Dit doen we immers toch ook wanneer we een nieuw spelletje willen kopen of andere nieuwe spullen? Echter, van de dieren uit een dierenwinkel weet je vaak de achtergrond niet, dit zijn vaak zieke dieren, niet tam en door de aanschaf steun je de broodfok. Broodfok houdt in dat de fokker vaak héél veel dieren heeft die nestje na nestje krijgen. Hygiëne, medische zorg en het letten op de achtergrond van de dieren speelt hierbij geen rol. Ze worden in zogenaamde labbakken (dichte kleine bakken) gehouden en worden niet gesocialiseerd. Eigenlijk krijgen ze alleen eten en drinken naast alle nestjes die ze moeten opvoeden. Als er maar zo veel mogelijk verkoopbare dieren geboren worden is hierbij het motto. Eenmaal gekocht uit de dierenwinkel kan je uiteraard geluk hebben: een tam dier die ook nog eens gezond oud wordt. Maar vaker worden ze ziek, ben je heel veel kwijt aan dierenartskosten en weet je geen raad omdat je dier bijt of extreem bang is. Daarnaast heeft het personeel in dierenwinkels in 90% van de gevallen geen kaas gegeten van bijpassende informatie, ze verkopen het liefste hamsters samen (meer omzet), konijnen alleen (als je aangeeft dat je er 1 wilt, ze willen liever 1 dan geen konijnen verkopen) en veel te kleine maar belachelijk dure kooien. In dit hele wereldje is dierenwelzijn veel minder belangrijk dan de omzet, en dat merk je ook.

N.B.: Er zijn zeker ook dierenwinkels met dieren van goede afkomst, maar omdat dit altijd onzeker is (en personeel hier ook vaak over liegt als je het op de man af vraagt) kan je beter het zekere voor het onzekere nemen en geen dieren uit de dierenwinkel halen. Als iedereen hiermee stopt zal ook de vreselijke broodfok stoppen. Helaas is het zo makkelijk om aan dieren te kopen en zijn het vaak impulsaankopen. Deze dieren eindigen in veel gevallen alsnog in de opvang.

broodfok01
Deze foto is van de broodfokker Bastiaanse, gevonden op de website van ratjes.nl. Zoals je kan zien zijn er veel bakken, waarbij er duidelijk geen tijd genomen wordt voor de nestjes.

Andere alternatieven

Natuurlijk zijn er genoeg plekken waar je dan je dieren vandaan zou kunnen halen. Denk bijvoorbeeld aan een fokker die een hoop kan vertellen over de ouderdieren en waar je langs mag komen om eerst kennis te maken voordat je een beslissing neemt. Bij een goede fokker is het hygiënisch, krijg je veel informatie over het houden van de diersoort en krijg je informatie over de ouderdieren en lijnen waaruit jouw dier geboren wordt.

Daarnaast zitten er niet alleen honden en katten in asielen, ook zijn er heel veel opvangen voor knaagdieren en konijnen door heel Nederland! Zoals jullie wellicht weten zit mijn Stichting Opvang Pettings ook bijna altijd bomvol.

Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om via via aan een dier te komen of op marktplaats. Maar let altijd op of het dier gezond is: kijk naar de ogen, oren, hoe het dier in zijn vacht zit en mocht je het niet vertrouwen doe het dan niet.

Waar komt jouw dier vandaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*