Gevaarlijke producten voor hamsters

In de dierenwinkel kijk je vast je ogen uit wanneer je je aan het oriënteren bent op het aanschaffen van een hamster. In dit artikel zal ik een aantal producten uitlichten die je beter niet kan kopen voor je lieve kleine maatje.

Hamsterbal of loopbal

Een hamsterbal is een bal (dûh 😉 ) waar je je hamster of ander knaagdier in kan zetten, zodat hij ‘veilig’ rond kan lopen door huis, de ballen zijn er in verschillende maten en kleuren. Er bestaan zelfs ballen in de vorm van auto’s en rails waar de bal overheen kan rollen. Klinkt fantastisch.. toch, of niet?

Helaas kan ik je vertellen dat hamsterballen geen goede aanschaf zijn voor je kleine vriendje: doordat hij of zij is opgesloten kan er stress ontstaan, vaak kunnen hamsters niet goed zien, niet goed remmen en niet goed sturen met de ballen, waardoor ze zichzelf pijn kunnen doen. Daarnaast hebben hamsterballen een soort spijltjes als ‘luchtgaatjes’, waar pootjes in vast kunnen blijven zitten met alle gevolgen van dien. Niet doen dus!

Als alternatief kan je je hamster onder toezicht bijvoorbeeld op je bank (let op: ze zien geen diepte!), in een afgesloten ruimte of in een ren laten rondrennen. Zorg ervoor dat je altijd een oogje in het zeil houdt!

Een te klein rad

Een hamster heeft een looprad nodig, bij dwerghamsters moet deze minimaal 20 centimeter in diameter zijn en voor een goudhamster of syrische hamster 28 centimeter. Op de foto zie je een syrische hamster in een te klein rad, als hij er in zou kunnen rennen zou hij zijn rug niet recht kunnen houden, hierdoor is het radje ongeschikt.

Open radje / spijltjes rad

Een rad om in te rennen kan niet missen bij een hamster, maar zorg er dus voor dat de grootte goed is. Daarnaast zijn er radjes die gevaarlijk zijn doordat ze zijn gemaakt van spijltjes. Een hamsterpootje kan vast komen te zitten en in het ergste geval breken. Daarnaast kan je jezelf wel voorstellen dat het niet echt fijn rent in zo’n open radje.

Knaagstenen / likstenen / mineraalblok

Ze worden volop verkocht en aangeraden in dierenwinkels, helaas zijn ze niet nodig voor onze hamsters -voor geen enkel knaagdier of konijn zelfs- en ze kunnen zelfs schadelijk zijn. Zo’n blokje bevat veel te veel calcium, waar onze vriendjes blaasstenen van kunnen krijgen. Om de tanden van een hamster kort te houden kunnen ze ook goede brokjes eten of knagen aan bijvoorbeeld wilgentakken: véél gezonder en natuurlijker.

Hamsterwol / hamsterwatten / hamsternest

Hamsterwol wordt verkocht om hamsters een lekker nestje te geven, helaas is dit product erg gevaarlijk voor hamsters. Er zijn erg veel situaties bekend waarbij een hamster vast kwam te zitten met een poot en er zijn zelfs hamsters gestikt in het wol. Wil je een hamster iets zachts geven als nestmateriaal? Geef dan bijvoorbeeld wc-papier: veilig en ook nog eens een stuk goedkoper!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*