Achterhandverlamming bij ratten

Wat is dat nu eigenlijk, achterhandverlamming? 

Een verlamde achterhand kunnen ratten (maar ook andere dieren) krijgen wanneer ze bijvoorbeeld door een ongeluk een beschadigde ruggenwervel krijgen, echter, de versie van verlamming waar ik het over wil hebben is de zogenaamde ‘ouderdomsverlamming’. Deze is ook te zien in de video hieronder. Het houdt in dat de rat zijn of haar achterhand niet goed meer mee krijgen met de rest van het lichaam, doordat de spieren slapper worden. Dit is iets wat vaak voorkomt bij oudere ratten.

Hoe herken je achterhandverlamming?

Het voornaamste waardoor je de beginnende achterhandverlamming herkent bij oudere ratten is dat hun achterpootjes soms in vreemde standen staan en niet helemaal meer mee lijken te willen gaan met de voorpoten, ze zien er dan ook ‘verlamd’ uit. Dit zal steeds meer opvallen omdat de rat langzaam steeds meer controle verliest over de achterkant van zijn lichaam. Op den duur zal de rat met zijn pootjes gaan slepen als hij zich wilt voortbewegen.

Heisenberg, in het onderstaande filmpje, kan sinds een paar dagen zijn achterpoten niet heel goed meer meekrijgen.Wat kan je doen?

Er zijn een aantal opties waardoor je ratje langer kan genieten van zijn of haar leventje:

-Zorg dat hij of zij genoeg beweging krijgt, dit zorgt dat de ziekte geremd wordt. Door de achterpootjes te helpen met bewegen (bijvoorbeeld fietsen in de lucht) zullen de spieren wat sterker worden.

-Hou daarnaast goed in de gaten of je rat nog drinkt (en goed bij het flesje of bakje kan) en (gevarieerd) eet.

– Er zijn verschillende theorieën over het extra aanbieden van Vitamines (B12) en Omega’s (3 en 6), hier heb ik zo snel nog geen goede bron van kunnen vinden. Mocht dit toch gebeuren zal ik dit aanpassen in deze tekst.

– Natuurlijk kan je altijd naar je dierenarts gaan als je twijfelt, dierenartsen met kennis van knaagdieren en/of konijnen zijn vrijwel altijd bekend met deze aandoening.

Wanneer is het genoeg?

Dat is dan ook gelijk de vraag die je jezelf kan stellen. Er zijn ratten die nog erg lang vrolijk zijn, kunnen bewegen, goed eten en drinken. Op den duur zal het achteruit gaan, dit kan je merken doordat ze steeds minder controle lijken te hebben over hun achterpootjes en de hele achterkant van het lichaam. Dit kan bij de ene rat nog makkelijk maanden duren, terwijl er ook gevallen bekend zijn van ratten die binnen een paar dagen al gelijk in dat laatste stadium zaten. Wanneer ze het duidelijk veel te moeilijk krijgen met het leven is het eigenlijk het ‘rat-vriendelijkste’ om ze rustig in te laten slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*