Caresheet rat

‘Heb jij echt ratten? Iel, die zijn vies!’ Dat is wel iets wat je vaak hoort als je ratjes hebt als huisdier. Mensen zijn er niet van op de hoogte maar ratjes zijn ideale slimme huisdieren die je makkelijk tam kunt maken. Niet alleen voor volwassenen, ook voor kinderen zijn het fantastische huisdieren. Helaas worden ratjes maar 2-3 jaar. Lees je voor aanschaf goed in en kom zo niet voor verassingen te staan. Deze caresheet zal je een eind op weg helpen.   

Van nature 

De tamme rat is een zoogdier, behorende tot de knaagdieren dat afstamt van de Bruine Rat (Rattus norvegicus). De bruine rat komt oorspronkelijk voor in steppegebieden in Azië. Tijdens de Middeleeuwen zijn ratten via schepen terecht gekomen in Europa. Op dit moment komt de bruine rat over het algemeen overal ter wereld voor, met uitzondering de (sub)tropische gebieden. Verder zijn ze ook niet te vinden in erg koude gebieden en een aantal eilanden. De oorspronkelijke kleur van de bruine rat is agouti. Deze kleur is ook terug te vinden bij de tamme rat. Rond 1970 werd de rat steeds meer gehouden als huisdier. Er is veel mee gefokt waardoor en nieuwe variëteiten zijn ontstaan en is het soort volledig gedomesticeerd. Een volwassen vrouwtjes rat weegt doorgaans tussen de 250-400 gram, een volwassen man weegt tussen de 500-750 gram, hierin zijn uitzonderingen.

Huisvesting 

Ratten zijn groepsdieren, ze zullen dus met minimaal 2 gehouden moeten worden. Over het algemeen zijn vrouwtjes wat actiever en mannetjes wat luier en knuffeliger. Voor 2 ratten heb je een kooi nodig die minimaal 80x50x60 cm is. Je zit dan op 0,24 m3. Voor elke rat die erbij komt, reken je + 0,10 m3. Let op: In veel winkels worden kooien verkocht als ‘rattenkooien’ maar deze zijn vaak niet geschikt. Een voorbeeld hiervan is de Remy rattenkooi. Deze is te klein en heeft vaak tralieplateaus (of traliebodem) waar ratten ontstekingen in hun voetjes kunnen krijgen, bumblefoot. Zorg dus dat je van tevoren opzoekt welke kooi geschikt is voor het aantal ratjes dat je wilt gaan houden. Leuke spulletjes om de kooi in te richten zijn: hangmatten, huisjes, een loopwiel van minimaal 30cm doorsnee en knaagmateriaal zoals wilgentakken of takken van fruitbomen.

Doordat ratten erg gevoelige longen hebben, heb je een stofarme/vrije bodembedekking nodig. Voorbeelden zijn: 

  • Karton snippers (Finacard/Ecobed/Ecobale) 
  • Back2Nature (geperst papier)  
  • Beukensnippers 
  • Badmatten  

Let op: zaagsel is te stoffig. Zorg dat je de kooi op tijd schoonmaakt. Er kan namelijk ammoniak vrijkomen wat schadelijk is voor ratten.  

Voortplanting 

Ratten worden vruchtbaar als ze 4,5 – 5 weken oud zijn. Mocht je een nestje hebben, zorg dan dat je ze op 4,5 week scheidt op geslacht. Dit voorkomt dat er weer een bevruchting zal plaatsvinden. Om de 5 dagen wordt een vrouwtje vruchtbaar, dit noem je flapperig. Je kan dit herkennen aan het springen door de kooi en het flapperen met hun oortjes. De dracht bij ratten duurt tussen de 21-23 dagen.  Wanneer je plannen hebt om te fokken zorg dan eerst dat je genoeg weet over ratten, over de voortplanting, de genetica, de mogelijke complicaties, de achtergrond, waar ze naar toe gaan en niet te vergeten waarom je fokt.  

Voeding 

Goede voeding voor je rat is enorm belangrijk. Je kunt naar de dierenspeciaalzaak gaan, daar verkopen ze diverse soorten voer. Let hierbij op dat je voer koopt wat alleen geschikt is voor ratten. Dus niet: knaagdiervoer of voer voor ratten en muizen. Je kunt kiezen tussen geperste brok of een voer mix. Voordeel van geperst voer is dat ze niet selectief gaan eten. Het nadeel is dat het saai kan zijn voor je rat door constant hetzelfde te eten. Het meeste voer wat gegeven wordt is gemengd voer. Het voordeel is dat het niet saai voor ze is. Het nadeel is dat ze selectief kunnen gaan eten.  

Diverse mensen maken voer op basis van het boek, The scuttling gourmet. Dit voer is over het algemeen compleet voer, in tegenstelling tot voer dat verkocht wordt in dierenspeciaalzaken. Het is dus een overweging waard om iemand te zoeken die dit maakt. 

Verder is het geven van dierlijke eiwitten een belangrijk onderdeel. Rittens hebben veel eiwitten nodig voor hun groei, terwijl je met oudere ratten juist moet oppassen omdat het effect kan hebben op hun gezondheid.  

Ziekten  

Ratten zijn gevoelige beestjes die ook ziek kunnen worden. Ratten laten vaak geen pijn zien omdat het prooidieren zijn. Je kunt zien of je ratje ziek is aan onder andere: poryfine (rood traanvocht), vacht wat wijdt staat, afvallen, afwijkend gedrag en knarsen (knarsen kan overigens ook van genot zijn). Veel voorkomende kwalen bij ratten zijn: longproblemen (reutelen en longontsteking), tumoren, abcessen en mijt.  Raadpleeg een dierenarts als je ratje ziek is.  

Aandachtspunten 

  • De dierenartskosten kunnen behoorlijk hoog oplopen. Ratten zijn gevoelige dieren dus zorg ervoor dat je voldoende geld apart legt voor de dierenarts. 
  • Zorg dat je een dierenarts hebt met verstand van ratten. Niet elke dierenarts heeft genoeg kennis van deze beestjes en wilt ze nog wel vergelijken met andere dieren, waardoor verkeerde diagnoses gesteld worden.  
  • Moet je rat geopereerd worden? Zorg ervoor dat je dierenarts werkt met een gasnarcose. Dit is de veiligste optie.  
  • Zorg voor voldoende afwisseling qua spullen in de kooi, hierdoor zullen ze zich niet gaan vervelen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*