Mijn konijn is vals!

“Wanneer ik bij mijn konijn in de buurt kom valt hij me aan!” Dit verwacht je natuurlijk niet van zo’n lief klein bolletje pluis. Bijten zien wij als ongewenst gedrag: dit willen we niet zien bij ons huisdier, het is zelfs regelmatig de reden van afstand die opvangen te horen krijgen. Laten we maar gelijk één ding duidelijk maken: een dier bijt alleen als er een reden voor is, ‘zomaar uit het niets bijten’ bestaat niet, écht niet. Het is vast niet leuk om te horen, maar je huisdier voelt zich niet oké als hij bijt, en dit kan je in veel gevallen gewoon oplossen door de verzorging aan te passen! Wat een opluchting he?

Te weinig ruimte

Een konijn huppelt graag lekker rond, hier en daar neemt hij een sprintje of doet hij een gek sprongetje: als je dit laatste ziet gebeuren is je konijn happy! Om op deze manier rond te kunnen hupsen is er ruimte nodig, voor twee konijnen van klein formaat is de minimummaat 2m² (dus bijvoorbeeld 2 x 1 meter), voor grote konijnen is dit minimaal 4m². Het is denk ik onnodig om te melden dat groter altijd beter is. Deze ruimte hebben ze 24/7 nodig. Dit houdt in dat 95% van de standaard konijnenkooien die verkocht worden niet voldoen aan deze minimummaten. Om dit op te lossen kan je een ren aanbouwen bijvoorbeeld. Let er wel op als je konijntjes buiten zitten dat de ren helemaal afgesloten moet zijn om indringers te voorkomen!

Een konijn dat zijn energie niet kwijt kan is geen gelukkig konijn. Daarnaast leven konijnen in een kooi die te klein is véél korter. Dit komt omdat de darmen altijd op gang moeten blijven, en beweging stimuleert de darmen.

Één konijn is geen konijn!

Dit is misschien wel het belangrijkste punt in de lijst: konijnen zijn groepsdieren. Hoeveel aandacht wij onze lieve pluisjes ook geven, we spreken geen konijnen-taal en kunnen geen konijnenvriendje vervangen. Lang verhaal kort: een konijn is ongelukkig in zijn eentje, een konijn hoort niet alleen. Bij een opvang hebben ze vaak veel ervaring met het koppelen als je dat zelf eng vindt om te doen. De beste en eigenlijk enige combinatie die goed werkt is een gecastreerde rammelaar met één of meerdere voedsters.

Angst / trauma

Een bang dier kan zichzelf verdedigen als hij zich bedreigd voelt. Angst kan verschillende oorzaken hebben. Zo hebben sommige konijnen langer de tijd nodig omdat ze slecht zijn gesocialiseerd (zoals wanneer ze bij een broodfokker vandaan komen) of wanneer ze een traumatische ervaring hebben opgelopen. Konijnen zijn van nature prooidieren en kunnen dus in de stress schieten als ze worden opgejaagd of opgepakt. Een andere vorm van angst uit zich in baknijd: de angst om te weinig eten te hebben waardoor een konijn zijn eten zal verdedigen. Dit kan verschillende oorzaken hebben die niet altijd voor ons als mens te zien zijn. Soms helpt het om voer los te strooien in het verblijf in plaats van een bakje voer aanbieden.

Verveling

Je kan een hele tuin beschikbaar stellen voor je konijnen, maar als er alleen tegels liggen zullen ze zich snel gaan vervelen. Eigenlijk zijn het net kinderen, als ze niks te doen hebben gaan ze zich misdragen. Zorg daarom voor verrijking, dit hoeft helemaal niet duur te zijn! Voorbeelden van verrijking zijn een wc-rol of balletje gevuld met hooi (zoals op de foto), wilgentakken om aan te knagen, huisjes en buizen om doorheen te rennen. Er zijn erg veel manieren om je konijnen lekker actief te houden en het is ook nog eens leuk om naar te kijken!

Ziekte of hormonen

Wanneer je konijn ziek is kan hij ook bijten omdat hij pijn heeft, helaas kan je dit niet altijd aan de buitenkant zien. Wanneer een prooidier laat merken dat hij ziek is zal hij als eerste worden uitgeschakeld door zijn rivalen, zelfs na decennia domesticatie is deze intuïtie nog steeds aanwezig, daarom is dit zelf moeilijk te bepalen. Heb je het idee dat je konijn zich niet lekker voelt of is hij gaan bijten en je snapt niet waarom? Schakel dan een konijnkundige dierenarts in! Daarnaast kunnen hormonen een rol spelen, in deze gevallen is het verstandig om je konijn te laten castreren of steriliseren, vaak zal dit hormonaal gedrag afzwakken.

One Reply to “Mijn konijn is vals!”

  1. Leuk om te lezen mijn konijn heeft de hele tuin hupt heel wat af in zijn eentje.hij is echt een blij ei.al heeft ie alleen mij en de hond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*