Waarom konijnen de minst begrepen huisdieren zijn

“Aaaaah zó schattig, en heel erg pluizig! Dan kunnen we dus lekker knuffelen. Ah toe mama mag ik een konijntje?”. Dat konijnen een hoge schattigheidsfactor hebben weten we allemaal, maar dat betekent helaas vaak dat ze niet goed worden begrepen. Dit is de reden dat konijnen een van de diersoorten is die het meeste verwaarloost is: ze worden makkelijk van de hand gedaan -met in het ergste geval dumpen- omdat het ‘toch niet is wat ik er van verwachtte’. Zonde! Want konijnen zijn hele leuke gezellige huisdieren. In dit artikel vertel ik de grootste missconcepties over het houden van konijnen als huisdier.

Konijnen zijn zo knuffelbaar!

Wrong: konijnen houden er niet van om opgepakt te worden en platgeknuffeld te worden, het zijn van nature prooidieren die het ‘grijpen’ vanaf boven associëren met een aanval van bijvoorbeeld een roofvogel. Dit is de reden dat veel konijnen om zich heen gaan schoppen wanneer ze worden opgepakt: dit willen ze absoluut niet! Til dus enkel je konijntje op in geval van (medische) nood.

Oplossing: Het is enorm leuk om (als kind of volwassene) in de ren van je konijnen te gaan zitten en voedsel vanuit je handen geven, op deze manier raken ze gewend aan je aanwezigheid en zullen ze altijd vrolijk naar je toe rennen als ze je zien. Sommige konijnen springen dan zelfs vrijwillig op je schoot zodat je ze lekker kan aaien. Op die manier kan je lekker met je konijnen knuffelen, maar wel op hún manier.

Mijn konijn leeft alleen, maar dat is oké!

Konijnen in het rusthuis voor konijnen van Mirella

Wrong: Één konijn is géén konijn. Konijnen zijn groepsdieren, ze zijn dus enkel gelukkig met 2 of meer. Konijnen doen namelijk alles samen: wassen, eten, slapen en spelen. Dit kan je als mens niet vervangen, ze zijn 24/7 aan elkaars zijde. Zie jij jezelf je konijn al schoon likken? I don’t think so.

Oplossing: Heb je een rammelaar? Laat hem castreren en zoek wanneer hij genezen en onvruchtbaar is een vriendinnetje voor hem uit. De beste en eigenlijk enige goede match is een gecastreerde ram met 1 of meerdere voedsters. In de opvang kunnen ze je helpen aan de juiste match en zelfs voor je koppelen (want dat is niet altijd makkelijk). In de opvang zitten ook gecastreerde mannetjes te wachten op een thuis wanneer je een voedstertje hebt.

Mijn konijn loopt veel los dus hij kan ’s nachts in een hokje

Wrong:  Een konijn is ten eerste een schemerdier, dus in de avond en ’s nachts zijn ze het meeste actief. Een konijn heeft ten alle tijden een ruim verblijf (minimaal 2m² voor een klein koppel) nodig om in rond te kunnen huppelen, in een dichte kleine kooi kunnen ze geen kant op en zullen ze gefrustreerd raken en in het ergste geval gaan bijten.

Oplossing: een permanente ren (deze kan je ook aan je bestaande hok vast maken!) regelen voor je konijnen, waarin ze altijd lekker kunnen rondlopen en rennen.

Mijn konijn is 3 jaar, dus echt al heel erg oud.

Wrong: vroeger werden konijnen gemiddeld 3 jaar, toen was er nog niet veel bekend over goede verzorging. Zo hebben konijnen een groot verblijf nodig om rond te huppelen, hun darmen blijven hierdoor beter werken dan wanneer ze in hun meterhokje niet eens twee keer kunnen hupsen achter elkaar. Tegenwoordig worden konijnen zo’n 10-12 jaar, een lang commitment dus.

Wanneer je wilt dat je konijn een lang en gezond leven heeft, zorg dan dat je je altijd goed inleest. Er zijn veel dingen om op te letten, zoals voeding, huisvesting en natuurlijk een vriendje. Zo houd je je konijn gelukkig én gezond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*