Konijnen: medicijnen toedienen

Vandaag laat ik jullie zien hoe ik medicijnen toedien bij mijn konijn Olaf, ik geef wat tips en laat zien hoe dat bij Olaf gaat.

14 April ben ik met hem naar de dierenarts geweest omdat ik hem veel vond niesen en een beetje pruttelen. Mijn dierenarts is zeer kundig en vertelde mij dat het pruttelen gelukkig niet uit zijn longen kwam maar dat hij dit geluid met zijn neus maakte. Dit is een goed teken, want dit is makkelijker om te behandelen. Voor het snotteren heeft hij Novadox antibiotica meegegeven, dit dien ik dagelijks tweemaal toe.

Is jouw konijn ook ziek?

Heeft jouw konijntje ook last van snotteren? Ga niet zelf aanmodderen, en ga naar de dierenarts, je konijn heeft namelijk medicijnen nodig.

Wat je naast het toedienen van antibiotica kan doen is stomen. Dit kan je doen door je konijn in een hokje in je badkamer zetten als je zelf aan het douchen bent bijvoorbeeld, zorg dat hij niet nat wordt maar gewoon in de stoom zit. Ook kan je hooithee zetten, dit doe je net zoals je normaal thee zet, maar dan in plaats van met een theezakje met een pluk hooi. Als het afgekoeld is doe je de thee zonder de hooipulp in de drinkfles van jouw konijn. Het is niet erg als andere konijntjes hier ook van drinken.

Tips voor het toedienen

Konijnen houden er niet van om opgepakt te worden, helaas is het wel nodig als ze medicijnen moeten krijgen. Zorg dat je medicijn-pipetje al is gevuld voordat je je konijn bij je neemt. Je zet je konijn op schoot met zijn hoofd bij je knieën, vervolgens til je zijn bovenlichaam omhoog met je hand onder zijn buik. Zorg dat je hem stevig tegen je aan hebt (maar niet té stevig, hij moet nog wel gewoon kunnen ademen natuurlijk 😉 ). Als je konijn dit niet accepteert, wikkel hem dan in een doek, zodat alle pootjes in de doek vast zitten. Op deze manier kan je konijn minder goed tegen stribbelen. Vervolgens doe je het pipetje schuin naar binnen in zijn mond, zodat het pipetje achter de tandjes zit. Duw hem niet te ver naar binnen. Nu kan je langzaam het medicijn gaan toedienen. Succes!

12541106_1133471150005593_1311328868995177211_n

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*