Olijf & oor tatoeages bij konijnen

Op de laatste dag van het jaar kwam konijntje Olijf in het rusthuis wonen. Olijfje werd bij de dierenarts binnen gebracht om in te slapen omdat ze de parasiet E. cuniculi heeft. Gelukkig vond mijn dierenarts het geen goed idee om haar in te slapen en het baasje heeft afstand van haar gedaan. Of ik een konijntje in huis wilde nemen die medische zorg nodig heeft. Tsja, zeg dan maar eens nee. En ze is natuurlijk ontzettend welkom. De meest intensieve zorg heeft ze al gehad van de assistente, waardoor ze van enkel kunnen liggen nu al zelf kan zitten en eten. Hopelijk zal ze onder mijn zorg nog verder opknappen. Olijf is verder te volgen op de pagina van Pettings rusthuis.

Olijfje met alle medicatie die ze op het moment krijgt

Omdat er veel vragen zijn over haar E. cuniculi zal ik daar binnenkort ook een stukje over schrijven, vandaag wil ik het hebben over de tatoeages die ze in haar (hele kleine schattige) oren heeft. De tattoo’s betekenen dat ze van een fokker komt die aangesloten is bij een fokkersvereniging. Helaas komen er veel raskonijntjes in de opvang terecht omdat het nauwelijks te achterhalen is bij welke fokker ze vandaan komen. Konijntjes in deze omstandigheden zullen ze ook over het algemeen niet terug nemen. Olijf is een kleurdwerg.

Na wat speurwerk ben ik er achter gekomen wat de cijfers en letters in haar oor betekenen. In haar ene oor staat ‘205’ en in het andere oor ‘5BV’. Bij elk konijn met tattoo’s zijn het 3 cijfers aan de ene kant en 1 cijfer met 2 letters aan de andere kant. Het eerste cijfer van ‘205’ staat voor de maand waarin het konijn is geboren, de andere twee cijfers vertellen om het hoeveelste konijn het gaat die maand. In maanden met 2 cijfers worden konijnen niet getatoeëerd (oktober, november en december). Olijf is dus van februari en het vijfde konijn dat een tattoo kreeg. Het cijfer 5 in haar andere oor, waar ‘5BV’ staat, gaat over het geboortejaar. Nu geloof ik niet dat ze stokoud is, en deze 5 dus inhoudt dat ze van 2015 is, dan is ze dus bijna 4 jaar. BV zijn de letters van de rasvereniging waar de fokker bij is aangesloten.

Zelf vond ik het erg interessant om op te zoeken, vooral omdat ik nu weet welke leeftijd Olijf heeft. Uiteraard keur ik tattoo’s zetten bij konijnen af, een chip met goede database is hiervoor een prima alternatief waarmee je ook nog eens veel meer informatie kan achterhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*