Blogje #14 update: Dagjes weg, rusthuis, ratten en opvangdiertjes!

Het is weer een tijdje geleden dat ik een blogje schreef, dus het leek me weer hoog tijd! En jullie kennen mij inmiddels misschien: stilzitten staat niet in mijn woordenboek. De afgelopen weken heb ik weer van alles uitgespookt en daarover ga ik vandaag schrijven. Er zijn nieuwe dieren bijgekomen, opvangdieren erbij en mijn rattengroepen beginnen stabiel te worden na allerlei koppelingen. Ook ben ik een paar dagen op plekken geweest om te laten zien hoe leuk dieren zijn en om extra kennis te vergaren!

Met Paddington op de knaagdierendag

Dagjes weg
De afgelopen tijd ben ik een aantal dagen op pad geweest, gewoon losse dagjes weg om mijn kennis of netwerk uit te breiden. Allereerst was ik op de praktijkdag voor Dieren EHBO. Mijn lieftallige dame Laika mocht mee, ze waren namelijk op zoek naar een extra hond in de les om verbandjes en dergelijke op te oefenen. Deze dag was voor zowel mij als Laika een leerzame ervaring! Hopelijk heb ik snel mijn papiertje Dieren EHBO op zak!

EHBO met Laika

Daarnaast ben ik met ratjes Paddington, Siem en Boef en de muisjes Kea en Lori naar de knaagdierendag in dierenwinkel Avonturia geweest om te laten zien hoe leuk ze zijn als huisdier. Ook dit leverde leuke en soms ontroerende gesprekken op. Ik vond het echter te lang duren voor de dieren, ze hadden het op den duur gehad en daarom ben ik ook eerder weg gegaan: mijn liefste, meest tamme dieren waren mee maar hun welzijn staat voorop!

Het laatste dagje was bij de knaagdieren en reptielenbeurs in Houten, hier loopt een groot deel van mijn netwerk rond. Er zijn verschillende dieren vertrokken naar hun adoptiethuisjes (deze zijn van tevoren gescreend dus er gaan niet zomaar dieren mee), ook zijn er een paar opvangdieren mee terug gegaan en 1 rusthuis bewoner.

Ratjes

Wave

Op het moment wonen er qua 13 mannen en 7 vrouwen hier, waarvan een groot deel rusthuis bewoners. Dit is het hoogste aantal ratten dat ik ooit tegelijk heb gehad en ook echt het maximum (ja, dat zeg ik nu, tot er toch nog 1 heel zielig ratje een thuis zoekt 😉 ). De mannen zitten in koppeling en doen het erg goed, de nieuwste aanwinst in de groep is Molro. Molro is een rat die bij een collega opvang zat, hij beet zijn vriendjes en ook de verzorgers omdat zijn hormonen hem zo in de weg zaten. Eenmaal thuis zag ik al snel hoeveel last hij hiervan had, de meeste ratten komen tot rust in een knuffelzak. Molro niet, Molro begon te egelen (haar uitzetten) en dreigend klappertanden. Ik heb veel gezien maar een dier dat zich zo naar voelt door de hormonen heb ik nog weinig meegemaakt. Hier is hij snel gecastreerd en binnen no time werd het een knuffelkont eersteklas: wat een castratie toch allemaal kan doen voor zo’n beestje! In de groep is hij nog wat terughoudend, dat is ook niet gek met zoveel volwassen mannetjesratten om hem heen. Toch verbaas ik me over het feit dat hij het zo goed doet, bijten komt nu totaal niet meer in hem op.

Bij de dames zijn Wave en Mia nieuw. Wave kwam terug in de opvang wegens privé omstandigheden samen met 2 zusjes. Helaas kreeg ze hier een middenoorontsteking en doordat ze heel erg lang in de ziekenboeg moet, medicijnen moet krijgen en ze vrij veel schommelt met haar gezondheid heb ik besloten dat zij in het rusthuis mag blijven. Een verhuizing of andere stress zorgt er sneller voor dat ze een terugslag krijgt. Ze zit nog een tijdje apart, aangezien het besmettelijk kan zijn, maar wanneer ze ontsteking-vrij is mag ze zich aansluiten bij de groep. Daar verwacht ik weinig problemen mee.

Mia is een lang verhaal, voor mijn eigen veiligheid ga ik proberen niet te veel details te vertellen. Ongeveer 8 a 9 weken geleden ben ik met een collega naar een particulier geweest die onder andere ratten naar dierenwinkels bracht, hij fokte deze door alle mannen en vrouwen samen in een grote kooi te houden. Deze was vies, het water wat ze hadden was vies en er was toen wij er waren niks te eten voor de tientallen ratten in de kooi. Hij vertelde dat het ‘de natuur’ is waardoor er af en toe een pasgeboren baby stierf, maar natuurlijk weten we dat moeders goed te eten moeten krijgen om genoeg melk aan te kunnen maken. We waren hier undercover en hebben 1 nestje mee kunnen nemen, om vervolgens de zaak over te dragen aan de dierenbescherming. Helaas mogen wij de wet niet handhaven en hij was niet van plan vrijwillig zijn ratten weg te geven, ondanks dat hij er wel vanaf wilde. De moeder van dit nestje en het nestje dat daarna volgde (ze was dus gelijk weer gedekt) is Mia, hier onder zie je de foto’s van hoe ze er toen aan toe was en hoe ze er nu uit ziet. Ze is helemaal gezond verklaart en zit inmiddels lekker bij mijn dames in de groep voor de rest van haar leventje! Nooit meer een nestje en nooit meer ellende voor dit kleintje. 1000x dank aan mijn collega die tot die tijd zo goed voor haar en haar kleintjes heeft gezorgd.


Nieuwe opvangdiertjes

De reden dat ik naar knaagdierenbeurzen ga is vaak omdat er opvangdieren naar een nieuw thuis gaan of in de opvang komen. Nadat ik het adoptiebaasje voor de muisjes had gevonden gingen er 5 afgesproken dwerghamsters mee: 4 prachtige jonge mannetjes (ter adoptie bij Stichting Opvang Pettings !) en hun moeder. Ze zijn allemaal lief, tam en enorm schattig ondanks dat er helaas afstand van gedaan is.

Zijn ze niet fantastisch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*