Leptospirose bij ratten

De laatste jaren is er steeds meer bekendheid over Leptospirose, in dit artikel ga ik je uitleggen wat deze ziekte inhoud, hoe je het kan krijgen en belangrijker nog: hoe je het risico kan verkleinen en de diagnose kan (laten) stellen. Let er op dat een (wilde) rat enkel drager is, en zelf dus geen ziekteverschijnselen heeft.

Leptospirose, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door verschillende Leptospirosa bacteriën. Deze ziekte wordt ook wel de rattenziekte genoemd, omdat de wilde rat deze ziekte het meeste draagt en verspreid. Ook runderen, andere knaagdieren, honden, schapen, geiten en andere dieren kunnen deze bacterie met zich meedragen. De ziekte wordt verspreid door urine van dieren die Leptospirose dragen, of water(bronnen) die urine van Leptospirose dragers bevat. Daarnaast kan het via wondjes of slijmvlies worden overgedragen, bijvoorbeeld wanneer je een rat die drager is knuffelt en vervolgens in je ogen wrijft. Wanneer je deze ziekte krijgt zijn de symptomen onder andere: koorts, hevige hoofdpijn, pijn in spieren en gewrichten, overgeven, bloedingen en overgevoeligheid voor licht en minder urineproductie. Er zijn verschillende ondersoorten van de leptospirosa bacterie, waarbij er milde vormen van de ziekte zijn die enkel zorgen voor griepachtige verschijnselen tot heftige vormen die levensbedreigend of dodelijk zijn voor mensen. Een van de meest ernstige vormen van Leptospirose is de ziekte van weil.

Jouw huisdier ratjes vormen geen risico tenzij ze buiten leven of buiten zijn geweest en in contact zijn gekomen met de urine van een besmet dier. In Nederland draagt ongeveer 50% van de wilde bruine ratten Leptospirose bij zich, ze zijn als het ware gastheer voor de bacterie. Knaagdieren hebben geen ziekteverschijnselen omdat de bacterie zichzelf wilt verspreiden en dus een gezonde gastheer nodig heeft. Wanneer je jouw ratje buiten kwijt bent geraakt, weer hebt gevangen en denkt dat er niks aan de hand is kan hij nog wel de bacterie bij zich dragen en jou doodziek maken.

Tamme ratten die buiten zijn geweest zullen dus altijd getest moeten worden, omdat er een groot gezondheidsrisico uitgesloten moet worden. Zorg ervoor dat je de rat in kwestie in quarantaine houdt, vraag aan je dierenarts of ze de leptospirose test kunnen doen of zoek een dierenarts die dat kan. De test die afgenomen wordt is een laboratorisch urineonderzoek met urine van een aantal dagen. Bij een positieve test (dus het dier is drager) is het bij knaagdieren helaas een slecht teken: de dierenarts zal altijd euthanasie aanraden om besmetting te voorkomen.

Wil je meer weten over Leptospirose en het effect dat deze ziekte kan hebben op mensen? Lees er dan over op de website van het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu over Leptospirose.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*